Vitrina meseca

IVAN CANKAR

Na ogled od 3. do 28. decembra 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Leto 2018 je  po vsej Sloveniji posvečeno spominu na velikega literata Ivana Cankarja, ki je preminil pred 100 leti na vrhu svojega ustvarjanja, 11. decembra 1918. Vabimo vas k ogledu nekaterih knjižnih izdaj, natisnjenih še v času njegovega življenja in so, tako kot tudi gledališki listi Deželnega gledališča v Ljubljani,  del zbirke Knjižnice Narodnega muzeja Slovenije. Čeprav je s svojimi deli sprožal različne odzive med sodobniki v takratni slovenski družbi, se mu je ob slovesu izpred Narodnega doma (Narodna galerija) proti pokopališču poklonilo ogromno ljudi, ki so njegovo delo spoštovali že tedaj. 
 
Avtorica vitrine: Uršula Vimer Kovaček
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.

 

BOŽIČNI OKRASKI

Na ogled od 5. decembra 2016 do 5. januarja 2017 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova

Pred nami je težko pričakovani, čarobni in praznični december. Komaj čakamo, da na božično drevesce obesimo utripajoče lučke in različne okraske. Steklene ali plastične, okrogle ali kvadratne, rdeče, modre ali pisane. Nekateri okraske kupijo, drugi jih naredijo sami. Pa poznamo zgodovino okraševanja prazničnega drevesca?
Obiščite nas v knjižnici Narodnega muzeja Slovenije, kjer smo vam v tokratni vitrini meseca postavili na ogled okraske od konca 19. stoletja do danes.

Brezplačno.

Več ...

SKODELICO ČAJA, PROSIM! Knjižno gradivo, povezano s kulturo pitja čaja

Na ogled od 6. januarja do 28. februarja 2017 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova

V hladnih, vlažnih, snežnih dneh se radi pogrejemo ob skodelici črnega, zelenega, belega, zeliščnega, sadnega ali kakšnega drugega čajnega napitka. Seveda pravi pivci pijejo čaj vse leto. Pomeni jim mnogo več kot le tekočino za odžejanje, saj ima simbolno in estetsko vrednost. V preteklosti je bil čaj tudi statusni simbol, nadvse pomembno trgovsko blago, plačilno sredstvo, omikano razvedrilo in razlog za različne spore in rivalstva.
 

Več ...

JOŽE PLEČNIK – izjemni arhitekt in nepozabni umetnik

Na ogled od 1. marca do 30. aprila 2017 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova

Leto 2017 je tudi Plečnikovo leto, saj letos obeležujemo dve pomembni obletnici: 145. obletnico rojstva Jožeta Plečnika (23. 1. 1872) in 60. obletnico njegove smrti (7. 1. 1957). Na izjemnega arhitekturnega mojstra smo se spomnili tudi v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije s prvo pomladno vitrino meseca. Izbrali smo nekaj knjig, povezanih z delom in življenjem umetnika, za popestritev pa smo jim dodali še nekaj drugih zanimivih predmetov. Vabljeni na ogled!
 

Več ...

MARIJA TEREZIJA – Pokorna vernica, odločna vladarica in skrbna mati

Na ogled od 3. maja do 30. junija 2017 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova

Maja letos bo minilo 300 let od rojstva Marije Terezije (1717-1780). Odločne vladarice, pomembne reformatorke in prve dame takratne Evrope. Med njenimi sodobniki je veljala za dobro govornico, domoljubno in materinsko žensko, prijazno ter prefinjeno osebo z naravnim šarmom in zelo predano delu. Za obiskovalce smo pripravili nekaj knjižnega gradiva in zanimivih predmetov, povezanih z njenim življenjem. Vabljeni na ogled!

Več ...

Stran 1 od 20