VODSTVO PO ZNAMENITIH PREDMETIH OD 14. STOLETJA DO DANES

Vodstvo poteka v sodobni muzejski stavbi na lokaciji Narodni muzej Slovenije – Metelkova  po razstavi Zgodovinske in umetnostne zbirke, ki je zasnovana kot ogledni depo. Razstavljeni muzejski predmeti pripovedujejo o načinu življenja in dela na Slovenskem skozi zadnjih sedem stoletij, o ustvarjalnosti in spretnosti naših prednikov. Mnogi so povezani z znamenitimi možmi in ženami ter z mesti, vasmi in gradovi po vsej državi. 
 
Na sprehodu skozi osem tematskih galerij spoznamo najznamenitejše predmete, ki izstopajo po redkosti ali izdelavi, kot so edini pri nas skoraj v celoti ohranjen primer pravega »viteškega« oklepa (trideseta leta 16. stoletja), Hasanov plašč (zadnja tretjina 16. in sredina 17. stoletja) – dragocenost svetovnega pomena iz vojnega plena Bitke pri Sisku (1593), pochette ali žepna violina (1679) – najstarejše datirano godalo v slovenskih javnih zbirkah, umetelno izdelan in zgodovinsko izpovedni Kostanjeviški pokal (1749) in še mnogo drugih.
 
Vstopnina po ceniku, za vodstvo je potrebno doplačilo.
 
Trajanje: 60 minut
Informacije in predhodne najave: vsak delovnik med 9. in 14. uro po telefonu +386 1 241 44 39 oziroma +386 51 384 888 ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.