Muzej Grad Snežnik
Kozarišče 67
sneznik
1386 Stari trg pri Ložu
Notranjska, južna Slovenija

Tel.: +386 01 705 78 14
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

Po obnovi leta 2008 je romantični grad Snežnik na Notranjskem, eden od dveh v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interierji, spet odprt za javnost.

Preberi več ...

Na bližnji strateški točki ob robu Loške doline je stala že rimska postojanka. Prvič se gospodje Snežniški omenjajo v 13. stoletju. Grad je bil v poznejših stoletjih v lasti uglednih kranjskih plemiških družin Lamberg, Scheyer, Raumschissl, Eggenberg, Auersperg (Turjaških) in Lichtenberg; v 17. stoletju je bil pomembno upravno središče tega dela Notranjske. Prvotna utrjena postojanka je s pozidavami dobila renesančne in baročne stavbne prvine, ohranjeni so še lepi tramovni stropi. Sedanja grajska podoba s predzidjem in stolpi je iz 2. polovice 19. stoletja, potem ko ga je skupaj z obsežnimi gozdovi leta 1853 kupila in kot poletno in lovsko rezidenco temeljito obnovila nemška družina saških knezov Schönburg-Waldenburg. Leta 1867 je postal knez pokrovitelj prve kranjske slovenske gozdarske šole, parna žaga je spodbudila začetek lesne industrije v dolini, odstrel redkih živali v gozdovih je bil prepovedan. Do konca 2. svetovne vojne je vzorno vodeno posestvo (zadnji oskrbnik Leon Schauta) dajalo priložnost za zaslužek številnim domačinom.

Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred stotih in več let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja. Saloni in spalnice knezov Hermana in Ulrika, pa kneginje Ane ter sobe za goste so urejeni prijetno in udobno, s številnimi historističnimi sedežnimi garniturami s prvotnim oblazinjenjem in ornamentiranimi pečmi. Stene krasijo družinski portreti, stare fotografije in grafike. Posebnost je soba v egipčanskem slogu iz začetka 20. stoletja. K domačemu vzdušju nekdanjega počitniškega bivališča prispevajo klavir, biljard in drobna oprema. Sčasoma se je v gradu nabralo precej lovskih trofej, na primer več kot sto let star nagačen medved. V spodnji veži so vzidani rimski nagrobniki, na steni je velik bakrorezni zemljevid dežele Kranjske iz leta 1744; dragocen je ornamentalni usnjeni antependij iz 17. stoletja iz sosednje cerkve v Šmarati. Prostori v predzidju so namenjeni občasnim razstavam, v pritličju je poročna dvorana. Zunaj pod gankom visi drevak, s kakršnim so se domačini vozili po poplavljenih travnikih.
 
Beli grad, ki se tiho zrcali v izvirski vodi ribnika z racami mlakaricami, kleni in potočnimi postrvmi, je obdan z velikim parkom z drevoredi in jasami. Na eni izmed njih na sprehodu v prijetnem poletnem hladu naletimo na kip boginje lova Diane. Okolica je očarljiva v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko se nad zaledenele travnike spustijo skrivnostne meglice. Mimo gradu sta speljani evropska pešpot E6 in pohodniška Krpanova pot. Pokrajina vabi h kolesarjenju in ježi, nedaleč je Križna jama.
 
Dandanes je grad na obronkih obsežnih jelovo-bukovih gozdov oddaljen od hrupnih prometnic in idealno izhodišče za izlete po prelepem kraškem svetu. Od tod se širijo gozdovi na jug vse do slikovite soimenjakinje gore Snežnik blizu hrvaške meje in na vzhod, kjer se s kočevskimi gozdovi zlivajo v enega zadnjih velikih evropskih gozdnih kompleksov. Enkratno naravno okolje je dom raznovrstnim rastlinam in živalim, medvedom, divjim prašičem, volkovom in risom, pa pticam, mali divjadi, srnjadi in jelenjadi.

Prisrčno vabljeni v starodavni grad v prelepi naravi, ki nudi prijetno in poučno razvedrilo za ves dan.URNIK

 • Poletni urnik (od aprila do septembra)
  Ogledi vsak dan od 10. do 19. ure (grajska vrata se odprejo vsako polno uro; zadnji ogled se začne ob 18. uri).
 • Zimski urnik (od oktobra do marca)
  Ogledi vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 10. do 17. ure (grajska vrata se odprejo vsako polno uro; zadnji ogled se začne ob 16. uri).

  Ogledi so mogoči samo z grajskim vodnikom. Za organizirane skupine nad 10 oseb so potrebne predhodne prijave na tel. 01/705 78 14. V času porok ogled za organizirane skupine ni mogoč.
 • Zaprto 1. januarja, 1. novembra, 24. in 25. decembra.

CENIK

Cenik
Odrasli 4 €
Upokojenci, študentje, dijaki (z dokazili) in osnovnošolci 3 €
Družine 8 €
Organizirane skupine nad 10 oseb
Odrasli 3,5 €
Upokojenci, študentje, dijaki (z dokazili) in osnovnošolci 2,5 €
Prost vstop za predšolske otroke, invalide, člane Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a ter novinarje (z dokazili).

Z vozički je dostop mogoč le v grajsko pritličje in park. Fotografiranje in snemanje v gradu ni dovoljeno. Prepovedan je vstop psom in vnos velikih torb.


KAKO DO TJA
 • Iz Ljubljane (69 km) ali Postojne (43 km) po avtocesti A1 (E61, E70), izvoz Unec, skozi Rakek, Cerknico, Stari trg pri Ložu (kažipoti za grad Snežnik so ob avtocesti, na Bloški Polici, v Pudobu in Kozariščah)
 • Iz Ilirske Bistrice 50 km po makadamski cesti skozi gozdove prek Sviščakov
 • Iz Babnega Polja (pred Starim trgom zavijete levo)
MUZEJSKA TRGOVINA
Nudi domače izdelke in spominke iz Loške doline ter publikacije in spominke Narodnega muzeja Slovenije in drugih slovenskih muzejev.

PARKIRANJE
Brezplačno, za avtomobile in avtobuse, 100 m od gradu.

PARK
Prost vstop (s psi na povodcu, za njimi se počisti, kopanje v ribniku in potoku ni dovoljeno).
 

POROKE NA GRADU SNEŽNIK
 
Preberi več ...
»DA« NA GRADU SNEŽNIK
PorocnaSoba
Grad Snežnik je zgrajen na skalni vzpetini na skrajnem jugozahodnem delu Loške doline, pod istoimensko goro. Njegov nastanek sega v 11. stoletje. Skozi stoletja sta se z menjavanjem lastnikov spreminjala tudi njegova notranjost in zunanja podoba. Renesančni videz je grad dobil v 16. stoletju, današnjo podobo pa so dopolnili zadnji lastniki, saški knezi v drugi polovici 19. stoletja. V tem času so bila zgrajena gospodarska poslopja v neposredni bližini, urejena pa je bila tudi okolica gradu po zgledu angleških parkov. Grad po triletni obnovi znova sije v vsej svoji lepoti in se predstavlja kot muzej bivanjske kulture, saj se kot edini grad v Sloveniji ponaša z originalno opremo iz druge polovice 19. stoletja in začetka 20. stoletja. V njem se poleg muzejske dejavnosti odvijajo tudi spremljevalne prireditve kulturnega značaja, kot so literarni večeri, komorni koncerti, umetniške razstave, lutkovne predstave in civilni poročni obredi. Osrednji grajski prostor je poročna soba, v kateri se lahko slovesnih dogodkov udeleži do 70 oseb. V trenutkih vznemirljivega pričakovanja, preden nevesta in ženin postaneta zakonca, je ta nekoč večerni družabni prostor princev in princes rezerviran samo za Vaju in Vajine goste. V primeru večjega števila povabljenih gostov ali na Vajino željo je poroka mogoča tudi zunaj, v neposredni okolici gradu. Za uporabo prostora zunaj gradu je treba predhodno pridobiti soglasje upravljavca, Narodnega muzeja Slovenije. Prošnjo za soglasje si lahko natisneta tukaj:  Prosnja-za-soglasje.pdf . Seveda pa je poroko v vsakem primeru treba prijaviti na matičnem uradu Upravne enote Cerknica (telefon UE Cerknica: 01/707 13 00; www.upravneenote.gov.si/cerknica/).

Grad Snežnik je muzej s častitljivo zgodovino, zato želimo, da je temu primeren tudi spoštljiv odnos do njegove vsebine in okolice, ki ga obdaja. Na poročni dan sta prav posebna princesa in princ Vidva, zato Vaju naprošamo, da tudi svoje goste seznanita z grajskim hišnim redom, kar bo samo še dopolnilo slovesno podobo Vajinega dneva in, končno, za nekaj trenutkov Vajinega gradu:
• Razigrano in veselo razpoloženje svatov naj ob vstopanju v grad postane slovesno. Glasba harmonikarja in drugih glasbenih spremljevalcev naj počaka do takrat, ko bosta prihajala z gradu na dvorišče kot mladoporočenca.
• Da bodo spomini na ta dogodek ostali še dolgo živi, ga lahko fotograf ali snemalec nevsiljivo ovekoveči, vendar le v času, ki Vama je odmerjen, in pod pogojem, da to ni moteče za potek uradnega poročnega obreda.
• Po končani slovesnosti se v grajskih prostorih ni dovoljeno zadrževati, ateljejsko fotografirati, posipati riža, cvetja in papirčkov, niti točiti s seboj prinesenih pijač.
• Za postanek in slovesno zdravico lahko po vnaprejšnjem dogovoru in sklenitvi najemne pogodbe uporabita grajsko klet (v primeru, če je prostor že zaseden, najem ni mogoč), grajsko teraso ali dvorišče ali katero izmed gradu pripadajočih zelenic. Za informacije in najem lahko pokličeta na telefon gradu.
• Za postrežbo se lahko odločita v lastni organizaciji, najameta katerega koli ponudnika gostinskih storitev ali lokalno društvo.
• Ker je posipanje z rižem ali cvetjem že kar stalnica, Vaju vljudno prosimo, da svoje svate poprosita, da se zadržijo vse dotlej, dokler ne prideta na dvorišče ali v park, saj se sicer ostanki riža in cvetic z mostov prenašajo v grajske prostore.
• V času dogovorjenega in vnaprej rezerviranega postanka v grajski okolici si fotograf lahko vzame čas, da Vaju in goste pripravi za najlepše posnetke, glasbeniki pa popestrijo veselo vzdušje z glasbo.
• V času priprav na zgolj Vajine posnetke lahko po predhodnem telefonskem dogovoru z uslužbenci gradu svatom omogočita ogled gradu.
• Dostop konjske vprege na grajsko dvorišče trenutno ni mogoč.
• Uporaba pirotehničnih sredstev na območju gradu Snežnik ni dovoljena. Verjetno prav zato, ker grad Snežnik stoji zunaj prometnega vrveža urbanih središč, navidezno zamaknjen vase in v zeleno bogastvo prostranih snežniških gozdov, navdihuje življenje slehernega obiskovalca, ki mu pristna dediščina preteklih stoletij pričara romantične spomine, idilični prizori pa dajo novega ustvarjalnega zagona v sodobnih življenjskih izzivih. Naša iskrena želja je, da to občutita tudi Vidva, draga nevesta in ženin, ki sta izbrala ravno ta kraj za prvi korak v novo skupno življenje: naj Vama in Vajinim najdražjim ostane v lepem in nepozabnem spominu. Iskreno vama čestitamo k odločitvi in želimo srečen zakon!

Spremljevalna ponudba za Vajin izbor:
• Društvo za oživljanje starih običajev Loška dolina Kostumirani člani lokalnega društva lahko pred poroko pripravijo sprejem in po koncu uradnega dela še zdravico. Informacije: ga. Valentina Kraševec Levec, gsm 041 796 597
• Gostišče Mlakar V gostišču v Markovcu pripravijo poročno kosilo ali večerjo. Informacije: g. Miha Mlakar, gsm 041 582 081, tel. 01/705 83 47, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
• Gostilna in špageterija Rigler V gostilni na Bloški Polici nudijo poleg slavnostnih kosil in večerij tudi zabavo s plesom, pogostitev s hladno-toplim bifejem na terenu ... Informacije: ga. Maja Rigler, gsm 031 640 779, tel. 01/709 80 93, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
• Društvo žena in deklet na podeželju >Ostrnice< Loška dolina Članice društva nudijo peko in postrežbo domačega svežega peciva. Informacije: ga. Anita Mlakar, gsm 031 664 922, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
• Društvo ljubiteljev narave, konj in tradicije Lovrenc Društvo nudi v okolici gradu organizacijo srednjeveške poroke s spremstvom vitezov in konjenikov. Informacije: g. Marko Gorše, gsm 041 536 949, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Narodni muzej Slovenije, Muzej Grad Snežnik, Kozarišče 67, 1386 Stari trg pri Ložu, tel. 01/705 78 14, e-pošta: majda.obreza[@]nms.si

POVEZAVE
 • Polharski muzej, pristava Snežnik; Turistično društvo Loška dolina; občina Loška dolina: www.loska-dolina.net