Nakit

NAKIT

UHANI EMONA
Uhana sta narejena po zgledu dveh zlatih uhanov z obeski, v katere je bila vložena biserna matica. Skupaj s stekleno žaro, srebrnimi našivki in kovinskim zrcalom sta bila najdena v kamniti pepelnici na severnem pokopališču rimskega mesta Emona (danes Ljubljana). Taki uhani so bili v 1. in 2. stoletju modni po vsem rimskem svetu. Upodobljeni so na več portretih žensk iz oaze Fajum v Egiptu.
Original hrani Narodni muzej Slovenije, inv. Št. R 7176 in R7177.
Cena: 55,00 EUR.

 


OBESEK PIŠČALI IZ DIVJIH BAB
Piščal je izdelana iz kosti mladega jamskega medveda. Na njej sta ohranjeni dve v celoti ohranjeni izvrtani luknjici, nakazujeta pa se še dve slabo ohranjeni na zgornjem delu in dodatna na spodnjem delu piščali.
Piščal so arheologi odkrili leta 1995 v jami Divje Babe I med izkopavanji srednjepaleolitskih plasti v neposredni bližini sočasnega ognjišča. Številne naravoslovne datacije plasti s piščaljo so potrdile njeno izjemno starost: gre za glasbilo, staro okoli 55.000 let. Piščal je torej izdelal in uporabljal neandertalec, predhodnik sodobnega človeka. Glasbilo je najstarejša znana piščal, saj so primerljivi paleolitski predmeti vsaj 20 tisočletij mlajši in jih pripisujemo sodobnemu človeku.
Original hrani Narodni muzej Slovenije.
Cena: 35,00 EUR (skupaj s srebrno verižico 55,00 EUR).
 

Več ...