Občasne razstave

Razstave in dogodki

V Narodnem muzeju Slovenije se trudimo, da smo pri postavitvah razstav vedno v koraku s časom. Stalne razstave, s katerimi zajemamo čas vse od pradavnine in obdobja rimskega imperija v razstavni hiši na Prešernovi pa vse do prikaza zgodovine skozi umetnoobrtne predmete od 14. stoletja do danes v razstavnih prostorih na Metelkovi, dopolnjujejo občasne in gostujoče postavitve ter raznovrstni dogodki.

IDENTITY DRESS 2015. Mednarodna razstava modnega oblikovanja

Na ogled od 20. novembra do 13. decembra 2015 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Kreativni eksperiment IDENTITY DRESS je že tretje leto zapored izziv mednarodnemu naboru vabljenih modnih ustvarjalcev, na piedestal pa postavlja odraz posameznikove ustvarjalne identitete. Tretja izdaja projekta z enkratnim konceptom jeseni prihaja v atrij Narodnega muzeja Slovenije.

Kuratorja projekta: Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak.

Na fotografiji obleke projekta IDENTITY DRESS 2014: Cliché (Slovenija), Asa Kazingmei (Indija), Marius Janusauskas (Belgija). Foto: Vid Voršič.
 
Več ...

I FEEL THE DRESS

Na ogled od 20. novembra do 13. decembra 2015 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Spremna razstava projekta IDENTITY DRESS 2015

Razstava skozi osem ženskih oblačil predstavlja identiteto slovenske oblačilne kulture. Razstavljena oblačila z lokalnimi vzorci izkazujejo izrazno ostrino slovenskega oblikovanja. Ponazarjajo kreativnost Slovencev, vpetost in prepletenost zgodovine, državljanstva in identitete posameznika. V ospredju pa je družbeni pomen kulture oblačil, ki razkriva odnos do estetike v najširšem družbeno angažiranem pomenu.

Kurator projekta: Eric Maj Potočnik.

V sodelovanju z I Feel Slovenia.

Na fotografiji: Maja Leskovšek, nagrada I feel Slovenia na Ljubljanskem tednu mode 2015.

POHIŠTVO. Veščine in skrivnosti mizarskih mojstrov

Na ogled od 6. oktobra 2015 do 10. februarja 2016 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Odprtje razstave: 6. oktobra 2015 ob 13. uri

Pokrajinski muzej Ptuj Ormož hrani eno izmed treh najpomembnejših zbirk plemiškega in meščanskega pohištva v Sloveniji. Zbirka šteje več kot sedemsto kosov iz različnih stilnih obdobij, predvsem iz 18. in 19. stoletja. Pohištvo večidel izvira iz plemiške zapuščine grofov Herbersteinov.

Didaktično zasnovana razstava predstavlja izjemno ptujsko zbirko pohištva iz nekoliko drugačnega zornega kota. Ponazarja različne postopke izdelave pohištvenih kosov oziroma posameznih detajlov in obiskovalcem približuje raznovrstne krasilne tehnike ter površinske obdelave, ki so jih mizarski mojstri uporabljali v preteklosti.

Več ...

LOVSKA OBLEKA KNEZA KARLA TURJAŠKEGA IZ KOČEVJA

Na ogled od 30. maja do 31. decembra 2015 v muzeju Grad Snežnik

Odprtje razstave bo v petek, 29. maja 2015, ob 19. uri.

Kočevsko-snežniški gozdovi s svojo izjemno raznovrstnostjo flore in favne sodijo med najlepše v Evropi. Prvi so bili stoletja med drugim v lasti različnih vej ene izmed osrednjih plemiških družin na Slovenskem, Turjaških (Auerspergov), druge pa je v sredini 19. stoletja kupila saška knežja družina Schönburg-Waldenburg. Družili so jih skupni lovi in 25. junija leta 1898 so cesarju Francu Jožefu kot predstavniki kranjskih lovcev na Dunaju skupaj čestitali ob petdeseti obletnici vladanja. Še danes je v družinski lasti  lovska obleka, ki jo je Karl knez Turjaški (1859-1927) iz Kočevja nosil ob tej priložnosti.

Knezova obleka, ki je osrednji predmet razstave, je enaka predpisani delovni obleki njegovih gozdarjev, gozdnih čuvajev in lovcev, ne samo na posestvih na Kočevskem, ampak tudi v Istri, na Češkem, Madžarskem, Gornjeavstrijskem in drugje.
Podatki o sliki
Zygmunt Ajdukiewicz: Knez Karel Turjaški – Auersperg
Izrez iz skupinskega portreta, 1898, zasebna last.

Stran 1 od 20