Guided Tours, Lectures and Workshops

Predavanje: Mitja Saje, Dinastija Ming v zgodovinski perspektivi

There are no translations available.

Sreda, 16. januarja 2019, ob 16. uri, Muzejska 

 
Red. prof. dr. Mitja Saje: Dinastija Ming v zgodovinski perspektivi
 
Dinastija Ming je bila v tisočletju prevlade nomadskih ljudstev edina domača kitajska dinastija, ki se je povsem oprla na tradicionalne kitajske vrednote. Zato nam nudi lepo priložnost, da ocenimo, kako je ta tradicija bogatila kitajsko civilizacijo in v čem je zavirala njen razvoj. 
 
Read more...

Vodeni ogled razstave 33 DNI. 100. obletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov

There are no translations available.

Nedelja, 13. januarja 2019, ob 11. uri, Metelkova

Vljudno vas vabimo na vodeni ogled občasne razstave 33 DNI. 100. obletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.
 
Z razstavo obeležujemo 100. obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrskega državnega okvirja in ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Preteklost na dotik: ANTIČNI MODNI TRENDI – PREOBLECI SE V RIMLJANA!

There are no translations available.

Sobota, 12. januarja 2019, od 10.30 do 13.30, Muzejska

Sobotni obisk muzeja si lahko popestrite z antičnimi modnimi trendi. S pomočjo muzejskih vodnikov si ogrnite togo, tuniko ali palo in se preoblecite v Rimljane.
 
Pridružite se lahko kadar koli med 10.30 in 13.30 z nakupom muzejske vstopnice.

 

Predavanje: Maja Veselič, Od muslimanov na Kitajskem do kitajskih muslimanov

There are no translations available.

Četrtek, 10. januarja 2019, ob 18. uri, Muzejska 

 
Asist. dr. Maja Veselič: Od muslimanov na Kitajskem do kitajskih muslimanov: sinizacija prebivalcev islamske veroizpovedi od dinastije Ming dalje
 
Prvi muslimanski obiskovalci so na Kitajsko začeli prihajati že nekaj desetletij po nastanku islama v Arabiji in njegovi širitvi v Perzijo in nekateri od njih so se skozi naslednja stoletja tam tudi trajno naselili. V obdobju mongolskih osvajanj Vzhodne Azije v 13. stoletju, so tuji zavojevalci s seboj pripeljali množico ljudi iz centralne Azije ter jim v novoustanovljeni dinastiji Yuan namenili poseben, visok družbeni status.
 
Read more...

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Jože Podpečnik, Kranjski deželni muzej v Ljubljani – distributer Vavpotičevih Verigarjev!?

There are no translations available.

Torek, 8. januarja 2019, ob 18. uri, Metelkova

Dr. Josip Mantuani, ravnatelj Kranjskega deželnega muzeja v Ljubljani (1909–1924), je vodil osrednjo deželno strokovno institucijo skozi turbulentno obdobje razpada avstro-ogrskega okvirja in v prehodnem obdobju Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Sedemčlanski kolektiv se je soočal s številnimi posledicami svetovne vojne: od racionalizacije človeških in materialnih virov do varovanja in zbiranja kulturne dediščine v kaotičnih razmerah ob razpadu habsburške monarhije. Decembra 1918 je dr. Pavel Pestotnik, poverjenik za promet, odobril Mantuanijev predlog, da postane deželni muzej v Ljubljani distributer Verigarjev, znamk Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Read more...

Page 9 of 201