Vodstva, predavanja, delavnice

Mesečni program za april 2015

Program vseh dogodkov, ki bodo v Narodnem muzeju Slovenije na sporedu aprila 2015, lahko prelistate tukaj.

Družinska delavnica: Z MIŠKO MICO VSTOPIMO V SVET SREDNJEVEŠKIH PISARJEV

Sobota, 18. aprila 2015, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Miška Mica se po naključju znajde v arhivu, kjer spozna prijaznega duhca Ferdija. Ta jo popelje po veliki hiši, v kateri je shranjenih ogromno nenavadnih papirjev. Prav gostoljubno ji pojasni vse skrivnosti in na poti do arhivske knjižnice razkaže nove predmete.  

Brezplačno.

Več ...

Delavnica za odrasle KAKO JE NASTALA SREDNJEVEŠKA KNJIGA?

Sobota, 18. aprila 2015, ob 13. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Precejšen del srednjeveškega rokopisnega gradiva, ki ga hranijo arhivi in knjižnice, je nastal v obliki kodeksa, to je v obliki vezane knjige. V srednjem veku so se s prepisovanjem ukvarjali predvsem menihi v skriptorjih. Besedila so prepisovali na pergament in jih okrasili z iluminacijami.

Brezplačno.

Predznanje ni potrebno. Delavnica je namenjena starejšim od 15 let in traja 4 ure.

Več ...

Družinska delavnica ZGRADIMO SECESIJSKO DOMIŠLJIJSKO MESTO

Sobota, 18. aprila 2015, ob 16. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

S pomočjo zemljevida Ljubljane se bomo podali na posebno pustolovščino. Med reševanjem zabavnih nalog bomo potovali mimo izbranih ljubljanskih secesijskih stavb in fotografirali njihov zanimiv okras. Na razstavi bomo s pomočjo fotografij primerjali značilnosti ljubljanskih stavb s stavbami iz drugih evropskih mest in opazovali razlike in podobnosti. Naše delo pa še ne bo končano! Zavihati bo treba rokave ter se preleviti v gradbenike in arhitekte! Nastale stavbe iz kartona bodo dobile čudoviti secesijski okras in pod vašim budnim očesom bo nastalo pravo domišljijsko mesto!
 
Cena družinske delavnice znaša 6 €. Vabljene družine vseh velikosti! 
Delavnice so primerne za otroke od 5. leta starosti. Delavnica traja 90 minut. Rezervacije vstopnic na 051 384 888 (od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro). Otroci svoje izdelke z delavnic odnesejo domov. Če se želi delavnice udeležiti otrok, mlajši od starostne omejitve, naj bo med delavnico v spremstvu odraslega.

Strokovno vodstvo po razstavi NOVA UMETNOST IN NARAVA / THE NATURE OF ART NOUVEAU

Nedelja, 19. aprila 2015, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova
 
Okrog leta 1900 so utemeljitelji art nouveauja opazovali in preučevali naravne oblike in na njihovi podlagi ustvarili nov jezik. Razstava nam pomaga razumeti vlogo narave v umetnosti na prelomu iz 19. v 20. stoletje. 
 
Po razstavi Nova umetnost in narava / The Nature of Art Nouveau vas bo popeljala dr. Breda Mihelič iz Urbanističnega inštituta RS.
 
Vstop prost.
 
Več ...

Stran 1 od 118