Vodstva, predavanja, delavnice

TEDEN ŠTUDENTSKE KULTURE

Od 2. do 8. marca 2015 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova in Metelkova

Teden odprtih vrat muzejev in galerij

Prvi teden Meseca kulture ŠOU v Ljubljani 2015 imajo študentje ob predložitvi študentske izkaznice prost vstop v številne kulturne ustanove, saj v sodelovanju s Skupnostjo muzejev Slovenije že tradicionalno poteka Teden odprtih vrat muzejev in galerij za študente. Tudi Narodni muzej Slovenije med 2. in 8. marcem 2015 vabi študente na ogled razstav, vstop je za vas prost!

Sodelujejo ...

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: ARHIVI – ZAKLADNICE SPOMINA

Torek, 3. marca 2015, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Je zbirka privilegijev samostana Žiče ohranjena? Kakšna je pisava Jurija Dalmatina? Kdo hrani najstarejšo matično knjigo?

Odgovore na ta in mnoga druga vprašanja boste izvedeli na predavanju, s katerim napovedujemo novo razstavo Arhivi – zakladnice spomina.

Več ...

Odprtje razstave ARHIVI – ZAKLADNICE SPOMINA

Sreda 4. marca 2015, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Pridružite se nam na odprtju pregledne razstave slovenske arhivske dediščine Arhivi – zakladnice spomina

Deset slovenskih arhivov hrani skoraj 75 kilometrov gradiva, izjemno bogastvo pisne kulturne dediščine, ki sega od 9. stoletja do današnjih dni.  Jagodni izbor najlepših in najpomembnejših dokumentov ter hkrati prerez ohranjenega arhivskega gradiva, ki poleg vizualne privlačnosti pisne dediščine razodeva vse pomembnejše zvrsti arhivskega gradiva, prelomne dogodke, pomembne procese in znane osebnosti širšega slovenskega prostora, vas vabi v zakladnice spomina.

Razstavo so pripravili Arhiv Republike Slovenije, Pokrajinski arhiv Koper, Pokrajinski arhiv Maribor, Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, Zgodovinski arhiv Celje, Zgodovinski arhiv Ljubljana, Zgodovinski arhiv na Ptuju, Nadškofijski arhiv Ljubljana, Nadškofijski arhiv Maribor in Škofijski arhiv Koper.
 

[FOR]UM: SVOBODA

Sobota, 7. marca 2015, ob 16. uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova

Marčevske [FOR]UMske delavnice bo zaznamovala svoboda! Svoboda izbire, svoboda življenja, svoboda ustvarjanja … Kaj sploh pomeni biti svoboden? Ali s svojo svobodo lahko ogrožamo druge ljudi? Kakšna so pojmovanja svobode v drugih kulturah? Kako lahko svobodo upodobimo? Kaj pomeni svoboda ustvarjanja? Odgovore bomo poiskali v zbirkah treh muzejev na Metelkovi.

Več ...

Javno vodstvo po razstavi RIMSKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Nedelja, 8. marca 2015, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Približno pet stoletij je trajalo obdobje, ko je bilo ozemlje današnje Slovenije del velikega Rimskega imperija. Vsak izmed več kot tisoč predmeti na razstavi v sebi skriva svojo zgodbo o tistem času in teh krajih.

Pridružite se nam na vodstvu po razstavi o rimski dobi na danes slovenskem prostoru, kjer so se – kot prej in pozneje – stikali različni svetovi in snovale nepozabne zgodbe.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

 


 

Stran 1 od 115