Stalne razstave

SREDNJEVEŠKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Na ogled od 1. marca 2016 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Narodni muzej Slovenije je pred dobrim letom dni kot prvi del nove stalne arheološke razstave javnosti predstavil svoje Rimske zgodbe s stičišča svetov in se s tem pridružil praznovanju 2000-letnice Emone. Zdaj muzejsko pripoved nadaljujemo z izjemnim gradivom iz obdobja od propada zahodnega rimskega cesarstva do konca srednjega veka.

Razstavo oblikujejo trije temeljni sklopi, naslovljeni Rimski svet se podira, Nova domovina Slovanov in Svet srednjega veka. Arheologi in konservatorji so poskrbeli, da si bodo obiskovalci muzeja lahko ogledali dragoceno opremo in nakit tedanjih prebivalcev ter spoznali njihova bivališča in navade. Poseben kotiček je namenjen otrokom, da se bodo lahko z igro odpravili na potovanje v nemirni čas pozne antike.

 

Srebrna okrasna zaponka v podobi konjenika, 6. stoletje, Korinjski hrib nad Velikim Korinjem (foto: Tomaž Lauko)

RIMSKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Od 23. avgusta 2014 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Leto 14 ali 15. Emona se ponaša z veliko novogradnjo. Nanjo slovesno namestijo marmorni cesarski napis z elegantnimi črkami: Pokojni cesar Avgust ter njegov posinovljenec in naslednik cesar Tiberij sta finančno omogočila pomembno gradnjo v mestu ...
Ta napisni kamen je delno ohranjen – hrani ga Narodni muzej Slovenije – in postal je povod za praznovanje Emone 2000.

Več ...

PRAZGODOVINSKI ZAKLADI NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

Od 1. julija 2014 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Začasna postavitev

Na ozemlju današnje Slovenije so prebivalci že od pradavnine živeli na visoki kulturni ravni, kar dokazujejo številne izjemne arheološke najdbe. Na novi arheološki razstavi si oglejte najlepše in najpomembnejše predmete iz prazgodovinske zbirke Narodnega muzeja Slovenije, med njimi slovito neandertalčevo piščal iz Divjih bab, situlo z Vač in bronastodobna zlata našivka z obale Blejskega jezera – najstarejša zlata predmeta z območja Slovenije.
 
 

ZGODOVINSKE IN UMETNOSTNE ZBIRKE

Od 3. decembra 2008 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

logo

Po domala dvestotih letih zbiranja vsakovrstnih predmetov, ki so se izdelovali in uporabljali na naših tleh in so značilni in pomembni za Slovenijo in Slovence, je od leta 2008 odprta stalna študijska razstava izbranega gradiva. Na ogled je v novi stavbi Narodnega muzeja Slovenije Metelkova.


 

Več ...

RIMSKI LAPIDARIJ NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

Od 15. junija 2006 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

slika4

Na ogled je zbirka več kot 200 kamnitih spomenikov z rimskimi latinskimi napisi, polna informacij o spomenikih in rimskem obdobju na slovenskem ozemlju.


 

Več ...

Stran 1 od 2