Stalne razstave

PRAZGODOVINSKI ZAKLADI NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

Od 1. julija 2014, Muzejska

Začasna postavitev

Na ozemlju današnje Slovenije so prebivalci že od pradavnine živeli na visoki kulturni ravni, kar dokazujejo številne izjemne arheološke najdbe. Na razstavi si oglejte najlepše in najpomembnejše predmete iz prazgodovinske zbirke Narodnega muzeja Slovenije, med katerimi so tudi slovita neandertalčeva piščal iz Divjih bab in bronastodobna zlata našivka z obale Blejskega jezera (najstarejša zlata predmeta z območja Slovenije).
 
Si želite najdišče najstarejšega glasbila na svetu ogledati tudi v živo? Vabimo vas na vodeni ogled Arheološkega parka Divje babe!

Informacije in prijave: Lokalna turistična organizacija Laufar Cerkno
Močnikova ulica 2, 5282 Cerkno
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , T: +386 (0)5 373 46 45
www.visitcerkno.si

 

ŽELEZNODOBNE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Novi del stalne razstave
Na ogled od 22. decembra 2017, Muzejska

Epohalne spremembe v prvem tisočletju pr. Kr. so korenito zaznamovale tako ozemlje Slovenije kot širši evropski prostor. Na začetku tega obdobja so bile državne družbene oblike omejene na vzhodno obrobje Sredozemlja, tam so dosegli tudi velik tehnološki in umetnostni napredek. V tisti čas nas bodo konec leta 2017 popeljale Železnodobne zgodbe s stičišča svetov, najnovejši del stalne razstave Narodnega muzeja Slovenije. Z izjemnim arheološkim gradivom iz naših krajev bomo na razstavi prikazali okoliščine, ob katerih se je večina teh pojavov – od zahtevnih metalurških tehnologij in zapletene umetnostne figuralike preko avtohtonih začetkov denarnega gospodarstva in razvoja lokalnih pisav – prenesla in samostojno razvila na ozemlju Slovenije.

Znamenita situla z Vač pri Litiji zaradi kakovostne izdelave prizorov in odlične ohranjenosti sodi med najlepše izdelke situlske umetnosti. Okrašena je s tremi pasovi – frizi, izpolnjenimi s človeškimi in živalskimi figurami. Prizore, ki se berejo kot zaporedje dogodkov, tolmačijo kot pripoved o pomembnih dejanjih in dogodkih iz življenja železnodobnega veljaka. Foto: Uroš Acman.

EGIPČANSKA ZBIRKA V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

Mumija

Stalna razstava, Muzejska

 

Smrt stoji danes pred menoj,
kot lotosov vonj,
kot občutek ob obali sedečega pijanca.
Smrt stoji danes pred menoj,
kot nebo brez oblaka.
(pogovor razočaranega z dušo, papirus Berlin 3024, odlomek)

 

Egipčanska mumija Amonovega svečenika A-keswy-te po dolgem potovanju spet spokojno počiva. Vabimo vas, da si v tihoti grobnice ogledate edino staroegipčansko krsto s človeško mumijo v Sloveniji.
 

Več ...

RIMSKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Od 23. avgusta 2014, Muzejska

Leto 14 ali 15. Emona se ponaša z veliko novogradnjo. Nanjo slovesno namestijo marmorni cesarski napis z elegantnimi črkami: Pokojni cesar Avgust ter njegov posinovljenec in naslednik cesar Tiberij sta finančno omogočila pomembno gradnjo v mestu ...

Ta napisni kamen je delno ohranjen – hrani ga Narodni muzej Slovenije – in postal je povod za praznovanje Emone 2000.

Več ...

SREDNJEVEŠKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Od 1. marca 2016, Muzejska

Narodni muzej Slovenije je pred dobrim letom dni kot prvi del nove stalne arheološke razstave javnosti predstavil svoje Rimske zgodbe s stičišča svetov in se s tem pridružil praznovanju 2000-letnice Emone. Zdaj muzejsko pripoved nadaljujemo z izjemnim gradivom iz obdobja od propada zahodnega rimskega cesarstva do konca srednjega veka.

Razstavo oblikujejo trije temeljni sklopi, naslovljeni Rimski svet se podira, Nova domovina Slovanov in Svet srednjega veka. Arheologi in konservatorji so poskrbeli, da si bodo obiskovalci muzeja lahko ogledali dragoceno opremo in nakit tedanjih prebivalcev ter spoznali njihova bivališča in navade. Poseben kotiček je namenjen otrokom, da se bodo lahko z igro odpravili na potovanje v nemirni čas pozne antike.

Ob razstavi je izšel tudi katalog avtorjev dr. Timoteja Knifica in dr. Tomaža Nabergoja.

RIMSKI LAPIDARIJ NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

slika4

Od 15. junija 2006, Muzejska

Na ogled je zbirka več kot 200 kamnitih spomenikov z rimskimi latinskimi napisi, polna informacij o spomenikih in rimskem obdobju na slovenskem ozemlju.

Več ...

ZGODOVINSKE IN UMETNOSTNE ZBIRKE

logo

Od 3. decembra 2008, Metelkova

Po domala dvestotih letih zbiranja vsakovrstnih predmetov, ki so se izdelovali in uporabljali na naših tleh in so značilni in pomembni za Slovenijo in Slovence, je od leta 2008 odprta stalna študijska razstava izbranega gradiva. Na ogled je v novi stavbi Narodnega muzeja Slovenije Metelkova.

Na ogled je nova razstava Glasbila: ta so bila sicer v manjšem obsegu na ogled že v okviru razstave Elipse umetnosti + glasbe.

Več ...

Stran 1 od 2