Stalne razstave

RIMSKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Od 23. avgusta 2014 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Leto 14 ali 15. Emona se ponaša z veliko novogradnjo. Nanjo slovesno namestijo marmorni cesarski napis z elegantnimi črkami: Pokojni cesar Avgust ter njegov posinovljenec in naslednik cesar Tiberij sta finančno omogočila pomembno gradnjo v mestu ...
Ta napisni kamen je delno ohranjen – hrani ga Narodni muzej Slovenije – in postal je povod za praznovanje Emone 2000.

Več ...

PRAZGODOVINSKI ZAKLADI NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

Od 1. julija 2014 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Začasna postavitev

Na ozemlju današnje Slovenije so prebivalci že od pradavnine živeli na visoki kulturni ravni, kar dokazujejo številne izjemne arheološke najdbe. Na novi arheološki razstavi si oglejte najlepše in najpomembnejše predmete iz prazgodovinske zbirke Narodnega muzeja Slovenije, med njimi slovito neandertalčevo piščal iz Divjih bab, situlo z Vač in bronastodobna zlata našivka z obale Blejskega jezera – najstarejša zlata predmeta z območja Slovenije.
 
 

ZGODOVINSKE IN UMETNOSTNE ZBIRKE

Od 3. decembra 2008 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

logo

Po domala dvestotih letih zbiranja vsakovrstnih predmetov, ki so se izdelovali in uporabljali na naših tleh in so značilni in pomembni za Slovenijo in Slovence, je od leta 2008 odprta stalna študijska razstava izbranega gradiva. Na ogled je v novi stavbi Narodnega muzeja Slovenije Metelkova.


 

Več ...

RIMSKI LAPIDARIJ NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

Od 15. junija 2006 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

slika4

Na ogled je zbirka več kot 200 kamnitih spomenikov z rimskimi latinskimi napisi, polna informacij o spomenikih in rimskem obdobju na slovenskem ozemlju.


 

Več ...

POZNOANTIČNA TRDNJAVA AD PIRUM. Zadnji branik Rimskega cesarstva

Od decembra 2013 v Arheološkem parku Ad Pirum

logo

6 metrov visoko obzidje.
9 še višjih stolpov.
500 pogumnih mož.
Zadnje upanje zahoda.
Trdnjava Ad Pirum.
 
Muzejska razstava se nahaja v gostilni Stara Pošta, ki stoji znotraj ruševin vojaške trdnjave. Obiskovalca popelje v leto 291 in v nemirno obdobje poznega 3. stoletja, ko so gradili obrambni sistem Claustra Alpium Iuliarum.
 
Postavitev razstave Poznoantična trdnjava Ad Pirum. Zadnji branik Rimskega cesarstva je n7. Bienalu vidnih sporočil Slovenije prejela  pohvalo žirije v tekmovalni kategoriji »prostorske grafične rešitve«.
 
Več ...

Stran 1 od 2