Stalne razstave

EGIPČANSKA ZBIRKA V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

Mumija

Na ogled v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova.
Nova stalna razstava

 

Smrt stoji danes pred menoj,
kot lotosov vonj,
kot občutek ob obali sedečega pijanca.
Smrt stoji danes pred menoj,
kot nebo brez oblaka.
(pogovor razočaranega z dušo, papirus Berlin 3024, odlomek)

 

Egipčanska mumija Amonovega svečenika A-keswy-te po dolgem potovanju spet spokojno počiva. Vabimo vas, da si v tihoti grobnice ogledate edino staroegipčansko krsto s človeško mumijo v Sloveniji.
 

Več ...

PRAZGODOVINSKI ZAKLADI NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

Od 1. julija 2014 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova
Začasna postavitev

Na ozemlju današnje Slovenije so prebivalci že od pradavnine živeli na visoki kulturni ravni, kar dokazujejo številne izjemne arheološke najdbe. Na arheološki razstavi si oglejte najlepše in najpomembnejše predmete iz prazgodovinske zbirke Narodnega muzeja Slovenije, med njimi slovito neandertalčevo piščal iz Divjih bab, situlo z Vač in bronastodobna zlata našivka z obale Blejskega jezera – najstarejša zlata predmeta z območja Slovenije.
 

RIMSKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Od 23. avgusta 2014 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Leto 14 ali 15. Emona se ponaša z veliko novogradnjo. Nanjo slovesno namestijo marmorni cesarski napis z elegantnimi črkami: Pokojni cesar Avgust ter njegov posinovljenec in naslednik cesar Tiberij sta finančno omogočila pomembno gradnjo v mestu ...

Ta napisni kamen je delno ohranjen – hrani ga Narodni muzej Slovenije – in postal je povod za praznovanje Emone 2000.

Več ...

SREDNJEVEŠKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Od 1. marca 2016 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Narodni muzej Slovenije je pred dobrim letom dni kot prvi del nove stalne arheološke razstave javnosti predstavil svoje Rimske zgodbe s stičišča svetov in se s tem pridružil praznovanju 2000-letnice Emone. Zdaj muzejsko pripoved nadaljujemo z izjemnim gradivom iz obdobja od propada zahodnega rimskega cesarstva do konca srednjega veka.

Razstavo oblikujejo trije temeljni sklopi, naslovljeni Rimski svet se podira, Nova domovina Slovanov in Svet srednjega veka. Arheologi in konservatorji so poskrbeli, da si bodo obiskovalci muzeja lahko ogledali dragoceno opremo in nakit tedanjih prebivalcev ter spoznali njihova bivališča in navade. Poseben kotiček je namenjen otrokom, da se bodo lahko z igro odpravili na potovanje v nemirni čas pozne antike.

RIMSKI LAPIDARIJ NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

slika4

Od 15. junija 2006 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Na ogled je zbirka več kot 200 kamnitih spomenikov z rimskimi latinskimi napisi, polna informacij o spomenikih in rimskem obdobju na slovenskem ozemlju.

Več ...

ZGODOVINSKE IN UMETNOSTNE ZBIRKE

logo

Od 3. decembra 2008 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Po domala dvestotih letih zbiranja vsakovrstnih predmetov, ki so se izdelovali in uporabljali na naših tleh in so značilni in pomembni za Slovenijo in Slovence, je od leta 2008 odprta stalna študijska razstava izbranega gradiva. Na ogled je v novi stavbi Narodnega muzeja Slovenije Metelkova.
 

Več ...

RAZSTAVA NA BLEJSKEM GRADU

Na ogled na Blejskem gradu

logoMuzejska razstava v nekdanjih bivalnih prostorih gradu pripoveduje o tem, kako so ljudje skozi tisočletja uporabljali svoje okolje glede na naravne danosti. In ravno Bled z okolico je izjemen primer tega, kako se je v danih pogojih bivanja razvijala kultura prebivalcev.

Razstavo na Blejskem gradu je postavil Narodni muzej Slovenije v sodelovanju z več drugimi slovenskimi muzeji in zasebniki.

Več ...

Stran 1 od 2