Častno članstvo Društva restavratorjev Slovenije je prejela Darinka Anastazija Virant

Ljubljana, 23. novembra 2015

Društvo restavratorjev Slovenije je podelilo častno članstvo upokojeni sodelavki Narodnega muzeja Slovenije Darinki Anastaziji Virant za njeno pionirsko delo in prispevek pri konserviranju-restavriranju stekla, keramike in porcelana.

Darinka Anastazija Virant je pri konserviranju-restavriranju stekla, keramike in porcelana stremela k izpopolnjevanju in odličnosti. V svoje delo je premišljeno vključevala nove materiale in postopke za dokumentiranje. Pogosto se je napotila na študijske oglede doma in na tujem. Bila je mentorica mnogim muzealcem, ki so se izpopolnjevali v Narodnem muzeju Slovenije, in je s tem udejanjala eno od matičnih nalog Oddelka za konserviranje in restavriranje. S predanostjo kulturni dediščini in skrbjo za varno in vzpodbudno delovno okolje je bila zgled vsem, ki so prihajali v stik z njo in njenim delom. S svojo strokovno avtoriteto je uvrstila konservatorstvo-restavratorstvo nad nivo obrti in postavila etična merila za generacije, ki so jo nasledile.

Več ...

Nagrada in pohvala 7. Brumna za projekta Narodnega muzeja Slovenije

7. Bienale vidnih sporočil Slovenije, Narodna galerija, 20. oktobra 2015
 
Fundacija Brumen je podelila najvišja strokovna nacionalna priznanja na področju grafičnega oblikovanja za obdobje 2013/15.
 
Nagrado za najboljše delo v tekmovalni kategoriji »prostorske grafične rešitve« sta prejela Vid Zabel in Barbara Žunkovič za Črno nit na medeninastem profilu (postavitev razstave Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenijepredstavitveni video).
 
Pohvalo žirije v tekmovalni kategoriji »prostorske grafične rešitve« je prejela postavitev razstave Poznoantična trdnjava Ad Pirum. Zadnji branik Rimskega cesarstva.
 
Avtorjem in sodelavcem nagrajenih projektov iskreno čestitamo!
 
Razstava 7. Bienala vidnih sporočil Slovenije je na ogled v Narodni galeriji v Ljubljani do 22. novembra 2015.  
 

Na sliki zgoraj: postavitev razstave Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, nagrada v kategoriji »prostorske grafične rešitve« (foto: Tomaž Lauko).
Na sliki spodaj: postavitev razstave Poznoantična trdnjava Ad Pirum. Zadnji branik Rimskega cesarstva, pohvala v kategoriji »prostorske grafične rešitve« (foto: Aleš Rosa).

Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam

Narodni muzej Slovenije sodeluje v projektu Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam, ki ga med letoma 2013 in 2015 izvaja Slovenski etnografski muzej.

Projekt financirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Poglavitni cilj  projekta  je usposabljanje pripadnikov ranljivih skupin (priseljenci, pripadniki etničnih manjšinskih skupnosti, Romi, invalidi, mladi diplomanti – iskalci prve zaposlitve, brezposelni starejši nad 55 let) za pridobitev kompetenc na področju dela v muzejih in galerijah ter s tem povečana možnost njihove zaposlitve po končanem projektu. V okviru projekta poteka tudi snovanje, razvijanje in izvajanje pedagoških in andragoških programov, hkrati pa je vloga sodelujočih muzejev na projektu tudi usposabljanje za pridobivanje specialnega strokovnega znanja, veščin in praktičnih izkušenj za muzejske delavce in s tem vzpostavitev dobrih praks v državnih muzejih Slovenije.

V okviru projekta v Narodnem muzeju Slovenije naloge kustodinje pedagoginje opravlja Tina Palaić, univ. dipl. etnologinja in kulturna antropologinja ter pedagoginja.
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Več ...

Evropska kulturna pot sv. Martina Tourskega

Narodni muzej Slovenije – Metelkova, od 19. junija 2015

V Narodnem muzeju Slovenije deluje informacijska točka velike Evropske kulturne poti svetega Martina Tourskega. V odpiralnem času muzeja se popotniki lahko oskrbijo z informativnim gradivom v več jezikih, na voljo je tudi žig.

Velika evropska kulturna pot sv. Martin Tourski – simbol vzajemne delitve

Več ...

Stran 1 od 13