Novinarska konferenca pred odprtjem razstave V DOBRIH ROKAH. 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije

Ponedeljek, 29. novembra 2018, ob 11. uri, Metelkova

Spoštovane novinarke in novinarji,

vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco pred odprtjem razstave V DOBRIH ROKAH. 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije,
ki bo v četrtek, 29. novembra 2018, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.

O razstavi in spremljajočem katalogu bodo spregovorile:
-    mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije,
-    mag. Nataša Nemeček, soavtorica in koordinatorka razstave,
-    dr. Eva Menart, soavtorica razstave, in
-    Polonca Strman, avtorica vizualne podobe razstave in kataloga.

Več ...

Odprtje razstave V DOBRIH ROKAH

60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije
Četrtek, 29. novembra 2018, ob 18. uri, Metelkova

Vljudno vas vabimo na odprtje nove občasne razstave V DOBRIH ROKAH. 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije.

Oddelek za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije je najstarejša organizacijska enota za konservatorsko-restavratorsko obdelavo muzejskega gradiva v Sloveniji. Laboratorij za konservacijo je bil ustanovljen leta 1958, tradicija konserviranja-restavriranja pa sega že v leto 1880. V okviru oddelka so se oblikovali temelji sodobnega muzejskega konservatorstva-restavratorstva na Slovenskem. Njegovo delovanje je ključnega pomena za fizično ohranjanje premične kulturne dediščine od prazgodovine do sodobnosti.

Delo muzejskih konservatorjev-restavratorjev je širši javnosti precej neznano. Z razstavo ob 60-letnici ustanovitve oddelka predstavljamo bogato zgodovino konserviranja-restavriranja muzejskega gradiva in tudi kritično ovrednotenje nekaterih preteklih posegov.

Več ...

SPOROČILO ZA JAVNOST: Priznanje Mirka Šubica za leto 2018 prejmeta sodelavca Narodnega muzeja Slovenije mag. Nataša Nemeček in Igor Ravbar

Ponedeljek, 19. novembra 2018

Mag. Nataša Nemeček in Igor Ravbar z Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije, ki letos praznuje 60-letnico delovanja, sta prejela  priznanje Mirka Šubica za izjemne dosežke ob konservatorsko-restavratorski obdelavi japonskega orožja in bojne opreme ob razstavi Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem.

Čestitamo!

Fotografija: Tomaž Lazar
 

OBRAZLOŽITEV
 
Več ...

Predstavitev idejne zasnove stalne muzejske razstave v Proštiji na Blejskem otoku SLOVENIJA V SIMBOLIH

Ponedeljek, 12. novembra 2018, ob 12. uri, Metelkova

Vabimo vas na predstavitev idejne zasnove stalne muzejske razstave v Proštiji na Blejskem otoku SLOVENIJA V SIMBOLIH, ki bo v ponedeljek, 12. novembra 2018, ob 12. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (Maistrova 1, Ljubljana).

Prezentacija idejne zasnove projekta (pdf, 995 KB)
 
Več ...

Sporočilo za javnost: 33 DNI. 100. obletnica ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov

Ljubljana, 29. oktobra 2018

Nova muzejska razstava o dediščini prve moderne slovenske državne entitete
33. DNI. 100. OBLETNICA USTANOVITVE DRŽAVE SLOVENCEV, HRVATOV IN SRBOV


Na današnji dan pred natanko stotimi leti, 29. oktobra 1918, je množica na Kongresnem trgu v Ljubljani pozdravila konec prve svetovne vojne in ustanovitev nove države Slovencev, Hrvatov in Srbov. 30-tisočglava množica je segala vse do glavnega poštnega urada, s hiš so plapolale trobojnice, na obzorju pa se je, kljub velikemu pomanjkanju in strahu pred burnimi spremembami, iskrilo upanje v nov, boljši jutri.

Razstava, ki so jo ob tej priložnosti pripravili v Narodnem muzeju Slovenije v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Arhivom Republike Slovenije in Vojaškim muzejem Slovenske vojske, prikazuje prevratno obdobje ob razpadu Avstro-Ogrske in prve korake v samostojno slovensko državnost. Kratko obdobje delovanja Države SHS je trajalo le 33 dni: od nastanka nove države do njene združitve z geografsko, narodno in politično povsem drugačno Kraljevino Srbijo. Dragoceni drobci iz združenih muzejskih zbirk fotografij, osebnih predmetov in dokumentov, razglasov, razglednic, orožja, tekstila in vojaške opreme pričajo o življenju v tem kratkem, a prelomnem obdobju slovenske zgodovine.

Več ...

Stran 3 od 31