Vitrina meseca

»ŽIVELA DRŽAVA SHS!« Ob 100. obletnici njene ustanovitve

Na ogled od 1. oktobra do 30. novembra 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

V letošnjem letu obeležujemo 100. obletnico ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, kratkotrajno politično tvorbo, ki je združila južne Slovane propadle Avstro-Ogrske in poskrbela za poznejše oblikovanje Kraljevine SHS. Za Slovence ima velik pomen, saj so takrat prvič v zgodovini dokazali sposobnost za lastno državno organiziranost in zaživeli kot politično samostojen narod. Predstavljamo slikovno in knjižno gradivo iz naše zbirke, ki se navezuje na to zanimivo epizodo naše zgodovine.
 
Avtor vitrine: Matej Hreščak.
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.

NENAVADNI LJUBITELJI KNJIG. Poškodbe na starejšem knjižnem gradivu

Na ogled od 3. do 30. septembra 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Knjigam škodujejo različni klimatski dejavniki, človek s svojim nespoštljivim ravnanjem in škodljivci. Srečamo se z raztrganinami, madeži od vlage, lisičjimi pegami, sledmi glodavcev in insektov. Dezinsekcija je bila sicer opravljena že ob selitvi iz starih v nove knjižnične prostore, vendar veliko dragocenega gradiva še potrebuje dodatne konservatorske posege. Zaščita vsega gradiva je strokovno zelo zahtevna naloga in hkrati velik finančni zalogaj.
 
Avtor vitrine: Iztok Močevnik.
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.
 

 

PRIVLAČNA IN UREJENA GOSPA. Knjižno gradivo o lepotičenju in kozmetičnih pripomočkih

Na ogled od 3. julija do 31. avgusta 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

V poletnih mesecih odidejo na počitnice tudi vrle in snažne gospodinje, ki se lahko prelevijo v privlačne in urejene gospe. S poletno vitrino meseca slavimo lepoto, lepotičenje, kozmetične pripomočke in ženstvenost. Ženska polepša svojo zunanjost z estetsko pričesko, privlačno obleko, modnimi dodatki in izbranimi lepotili. Obiščite nas in videli boste, kaj vse smo razstavili v tokratni vitrini meseca! 
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk.
 
Skenogram: Naslovna stran: Les modes parisiennes illustrées: journal de la bonne compagnie, 24. september 1870.
 
Brezplačno.
 

PATER STANISLAV ŠKRABEC (1844–1918): Ob 100. obletnici smrti

Na ogled od 4. do 29. junija 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Letos mineva sto let, odkar je življenjsko pot sklenil frančiškanski pater Stanislav Škrabec. Junijsko vitrino meseca v knjižnici posvečamo življenju in delu velikega jezikoslovca 19. stoletja, zagovornika maternega jezika, nabožnega pisca, izobraženca in ljubitelja cvetja.
 
Avtorica vitrine: Barbara Rogač.
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.
 
 

OSUPLJIVI PRESEŽKI NARAVE. Knjižno gradivo o mineralih in fosilih

Na ogled od 3. do 31. maja 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Pokrajina se je odela v pisano obleko, v knjižnici pa smo se odločili, da vam mavričnost pričaramo z izborom knjižnega gradiva in nekaterimi minerali ter fosili. Kdo med nami ni očaran nad barvitimi kamni? Ti lepotci so neprecenljivi in čudoviti darovi narave. Gemologija je veda o okrasnih in dragih kamnih; izraz kamen pa zajema minerale, kamnine, kristale in organske snovi (npr. korale, jantar), ki jih uporabljajo v draguljarstvu. Modri, rjavi, zeleni, z zanimivi vključki ali sijajem. Kdo je najlepši v vitrini, pa se boste morali odločiti sami. Vabljeni na ogled!
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk.
 
Podatki o fotografiji: Publikacija Lehrbuch der reinen und angewandten Krystallographie, 1830 in nekaj mineralov (foto: Matej Hreščak).
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.
 
 

Stran 2 od 19