Napovedujemo

VAŠE MNENJE ŠTEJE!


V Narodnem muzeju Slovenije smo ponosni, da v skrbi za kulturno dediščino lahko skupaj z vami soustvarjamo bogat program muzejskih dejavnosti.

Prizadevamo si, da bi bili pri svojem delu na najboljši poti, zato si želimo, da bi slišali tudi vaš glas: vabimo vas, da izpolnite kratek vprašalnik, ki ga najdete na tej povezavi
.

Hvala za vaše sodelovanje in toplo vabljeni, da vprašalnik delite tudi s svojimi prijatelji.

KOPTSKE TKANINE V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

Občasna razstava, na ogled od 3. oktobra 2019 do 31. maja 2020 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova
 
Med najstarejši tekstil v zbirkah Narodnega muzeja Slovenije sodijo slikovite tkanine, ki so jih med 3. in 10. stoletjem našega štetja stkali Kopti, krščansko prebivalstva Egipta. Izdelane so iz lanu ali volne, zanje pa so značilne žive barve. So eden najizrazitejših segmentov koptske umetnosti. Poleg fragmentov oblačil so se ohranili predvsem deli zastorov, pregrinjal in blazin. Koptske tkanine so dočakale današnje dni zahvaljujoč običaju, da so umrle pokopavali oblečene oziroma pokrite z blagom, ki v grobnicah in grobovih zaradi suhega podnebja ni propadlo.
 
Narodni muzej Slovenije že od leta 1890 hrani zbirko 52 koptskih tkanin, ki sodi med bolje ohranjene tovrstne zbirke v Evropi. V preteklosti je bila zbirka strokovno obdelana in publicirana leta 1962, nikoli pa ni bila v celoti predstavljena javnosti na razstavi. Na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost Narodnega muzeja Slovenije smo se odločili, da zbirko koptskih tkanin ponovno strokovno obdelamo s sodobnimi znanstvenimi tehnikami in metodami, ovrednotimo ter v obliki razstave in razstavnega kataloga leta 2019 prvič strnjeno predstavimo javnosti.
 
Fragment koptske tkanine, 5.–6. stoletje, severni Egipt, lan in volna, hrani Narodni muzej Slovenije. Fotografija: Tomaž Lauko
 
Več ...

SLOVENIJA V SIMBOLIH. Stalna muzejska razstava v Proštiji na Blejskem otoku

Na ogled od 25. marca 2020 v Proštiji na Blejskem otoku

Na razstavi bomo s pomočjo simbolov, prisotnih v slovenskem prostoru, predstavili materialno in duhovno dediščino, ki zaznamuje in predstavlja Slovenijo in njene državljane skozi čas. Razstavna pripoved bo obiskovalca vodila po vsebinah, ključnih za Slovenijo in ilustriranih s predmeti s simbolnim pomenom.

Prezentacija idejne zasnove projekta (pdf, 995 KB)